Hoeve Harles 15

Hoeve Harles 15 is een monumentale, typische Limburgse vakwerkboerderij. De boerderij bestond oorspronkelijk uit een (kleine) woning, een grote stal direct aan de woning verbonden en een bakhuis. In de stal stonden de koeien en kippen en werd het brandhout voor de houtkachel opgeslagen. De huidige woonkamer was vroeger keuken en woonkamer en gaf toegang naar de gewelfde kelder beneden en naar 2 slaapkamers op de bovenverdieping. In het bakhuis werden het brood en de Limburgse vlaaien gebakken. Ook was er een buitentoilet. Zowel de oven als het buitentoilet zijn nog aanwezig.

Het perceel is ruim 5000 m2, waarvan zo’n 4000 m2 weiland met hoogstamfruitbomen. Dus in de zomermaanden is er overvloedig onbespoten fruit, waar je als gast uiteraard van mag genieten.

Inmiddels is de stal tot woning omgetoverd en daar wonen wij nu zelf. De ‘oorspronkelijke’ woning hebben wij geheel gerenoveerd en van alle hedendaagse gemakken voorzien, dat is nu de vakantiewoning. Uiteraard hebben wij de historie ook zo veel mogelijk behouden en in het zicht gelaten. Dus de mooie houten balken en de schouw van mergelsteen zijn nog aanwezig.

Aanzicht huis